Jedna z najczęściej występujących i najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Jest jedną z
najczęstszych przyczyn zgonów w krajach wysokorozwiniętych.
Miażdżyca czyli atrerioskleroza to choroba polegająca na zwężeniu lub całkowitym zamknięciu światła
naczyń krwionośnych i tym samym do niedokrwienia narządów tj. kończyny, mózg, serce.
Tętnice zwężają się z powodu przylepiania się blaszek cholesterolowych do ich ścian.
Jednak to nie tłuszcze zwierzęce są przyczyną powstawania blaszek cholesterolowych a
trójglicerydy, do wytwarzania których niezbędne są węglowodany, np. glukoza. Zatem
ograniczanie tłuszczy zwierzęcych nie przyniesie poprawy osobom chorującym na miażdżycę.
Jak żywienie optymalne pomaga chorym na miażdżycę?
Miażdżyca jest chorobą powstającą między innymi z powodu niewłaściwej diety – kiedy mieszamy
produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz spożywamy zbyt duże ilości węglowodanów (30-40%
spożywanej energii). Ten model żywienia jest najpopularniejszym aktualnie sposobem odżywiania.
Przy zmianie sposobu żywienia na nisko-węglowodanowy i wysoko-tłuszczowy nie dostarczamy
węglowodanów, które odpowiadają za powstanie i rozwój miażdżycy.
Zmiana żywienia na nisko-węglowodanowe oraz korekta stylu życia są sukcesem do życia bez
miażdżycy.
Indywidualny program żywieniowy oraz kompleksowe wytyczne jak postępować, aby być
zdrowym, otrzymasz w naszej Poradni.