Jedna z najczęściej występujących i najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w krajach wysokorozwiniętych. Miażdżyca czyli atrerioskleroza to choroba polegająca na zwężeniu lub całkowitym zamknięciu światła naczyń krwionośnych i tym samym do niedokrwienia narządów tj. kończyny, mózg, serce. Tętnice zwężają się z powodu przylepiania się blaszek cholesterolowych do ich ścian. Jednak to nie tłuszcze zwierzęce są przyczyną powstawania blaszek cholesterolowych a trójglicerydy, do wytwarzania których niezbędne są węglowodany, np. glukoza. Zatem ograniczanie tłuszczy zwierzęcych nie przyniesie poprawy osobom chorującym na miażdżycę.
Miażdżyca jest chorobą powstającą między innymi z powodu niewłaściwej diety – kiedy mieszamy produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz spożywamy zbyt duże ilości węglowodanów (30-40% spożywanej energii). Ten model żywienia jest najpopularniejszym aktualnie sposobem odżywiania. Przy zmianie sposobu żywienia na nisko-węglowodanowy i wysoko-tłuszczowy nie dostarczamy węglowodanów, które odpowiadają za powstanie i rozwój miażdżycy. Zmiana żywienia na nisko-węglowodanowe oraz korekta stylu życia są sukcesem do życia bez miażdżycy. Indywidualny program żywieniowy oraz kompleksowe wytyczne jak postępować, aby być zdrowym, otrzymasz w naszej Poradni.